Engelse whisky
Whisky is bij ons vooral bekend uit Schotland en Ierland. Hoewel Engeland niet bekend staat om whisky, waren distilleerders tot het einde van de 19e eeuw actief in Londen, Liverpool en Bristol, waarna de productie van Engelse single malt whisky stopte. Sinds 2003 maakt Engelse whisky een heropleving door. Je kunt tegenwoordig zelfs van deze Engelse variant genieten tijdens een heuse whiskytoer.
De echte whisky snobs halen daar waarschijnlijk hun neus voor op. Die denken dat je in Schotland moet zijn voor een echte whisky beleving.
Toch zijn er al geruime tijd acht distilleerderijen in Engeland. Een in het westen, in de Cotswolds en in het oosten, in Norfolk organiseren whisky tours. De laatste heeft de toepasselijke naam, the English Whisky Co. Andere producenten zijn gevestigd in Southwold, Dartmoor, Londen, Henstone, Isle of Wight, Oxford, Lake District en Yorkshire.
Whisky Tours in Engeland
Je neemt waarschijnlijk deel aan zo’n rondleiding om verschillende whiskies te proeven. Een godendrank, volgens sommigen, anderen (ik) vinden dat de drank naar motorolie met een hoog alcoholpercentage smaakt.
Gelukkig hoeft smaak de pret niet te drukken tijdens een whisky tour. Want iemand moet tenslotte naar huis rijden. En als de BOB niet van sterke drank houdt, is dat wel zo gemakkelijk voor de rest van het gezelschap aangezien een whisky tour natuurlijk niet compleet is zonder uitgebreid de verschillende soorten uit te proberen. Trouwens, het is in ieder geval tijdelijk een opsteker voor je populariteit.
Een win-win.
Een rondleiding door een Engelse whisky distilleerderij
Nu hoef je niet bijzonder nuchter te zijn om het productieproces van whisky te begrijpen. Je doet wat water bij gerst en maakt het prutje warm. Om de drank met een extra vieze smaak te verrijken, stook je met turf. Vervolgens laat het spul gisten en distilleer de drank. Daarna gaat het in een vat en klaar is Kees. Dat wil zeggen, klaar na minimaal 3 jaar rijpen.
Het restwater wordt gebruikt om landbouwgrond te bevochtigen en de ‘eetbare’ pulp die overblijft tijdens het productieproces schijnen koeien lekker te vinden.
Nu, na het lezen van voorafgaande paragraaf denk je waarschijnlijk dat die toer niet meer nodig is, dat klopt. Je kunt ook gewoon zo een fles whisky kopen. Maar ja, als je toch in Engeland bent en het naar goed gebruik regent, dan houd je het tijdens een whiskytour in ieder geval droog.
Fijne Whisky Weetjes
Om tijdens een rondleiding beslagen ‘on the rocks‘ te komen heb ik een paar whisky feitjes voor je verzameld.
Kikori is een Japanse whisky gemaakt van rijst. Bourbon is de Amerikaanse whiskey variant. Whiskey uit Ierland en de VS schrijf je met een ‘e’. Whisky uit Schotland, Engeland en Canada zonder ‘e’. Het meervoud is, volgens de Engelse spellingregels, whiskeys, respectievelijk whiskies.
Ook als je een glutenallergie hebt, kun je je met een gerust hart bezatten want gedistilleerde alcoholische dranken zijn glutenvrij. Vandaar dat Schotse whisky bijna £ 5 miljard per jaar bijdraagt aan de Britse economie.
Je kunt een universitaire graad behalen in het distilleren.
Het aandeel dat verdampt tijdens de rijping staat bekend als het aandeel van de engelen, the angels’ share. In Engeland verdampt meer tijdens de rijping dan in Schotland, want het is daar warmer. Daarmee zou de Engelse whisky eerder (aged) klaar voor consumptie zijn. Single malt wordt vaak verward met whisky die uit één vat komt. Het is echter het product van een enkele distilleerderij, maar het kan een mengsel uit meerdere vaten zijn.
Tenslotte, last but not least, als connaisseur drink je je whisky letterlijk ‘on the rocks‘. Dat wil zeggen met gekoelde stenen en niet met ijs. Want ijsblokjes verdunnen de drank als het ijs smelt. Dat wil je natuurlijk niet, aangezien een beetje fles godendrank al gauw meer dan veertig euro kost.
Ook lekker
Spaghetti al limone
Deze (verse) spaghetti met citroensaus heeft een verrassende frisse smaak en is supersnel klaar. Combineer met een frisse salade.
Zomerse pittige perzik en bimisalade
Een pittige zomerse salade met perzik, limoen, sojasaus en bimi, lekker met Basmati rijst.
Mediterrane Quiche met Ricotta en sjalotjes
Een quiche met een Mediterraan tintje. Heerlijk afgemaakt met honing, sesamzaadjes en citroenthijm. Lekker bij de lunch of bij een picknick.
Fruit uit de oven, het lekkerste en eenvoudigste toetje
Met fruit uit de oven maak je in een handomdraai een heerlijk toetje klaar. Varieer met ijs, Griekse yoghurt of als fruitvlaaitje.
Waarom je 30 planten per week zou moeten eten
Eet 30 planten per week om je darmflora op te krikken. Zo werk je niet alleen aan je fysieke gezondheid maar ook aan je mentale welzijn.
Exotische preisoep met kokosmelk en kerrie
Deze preisoep met kokosmelk en kerrie is snel klaar, heerlijk en zit boordevol gezonde ingrediënten. Lekker bij de lunch of met brood als hoofdmaaltijd.
Verse pasta met vegetarische Bolognesesaus
Deze heerlijke veganistische bolognesesaus is met zwarte bonen uit blik gemaakt. Het benadert de gehaktversie in smaak. Supergezond en vullend.
Ravioli gevuld met pompoen, hazelnoten en tijm maak je zelf
Dit recept voor handgemaakte ravioli met pompoenvulling, hazelnoten en tijm is verrukkelijk. Het kost wat tijd maar dan heb je ook wat. Leuk om samen te doen.
Mezze, heerlijke Arabische voorgerechten
Mezze zijn heerlijke voorgerechtjes uit het Midden-Oosten. Deze recepten zijn vegetarisch en lekker simpel klaar te maken.
Het Culinair Geheugen
Het Culinair Geheugen is een kookboek met authentiek Nederlandse gerechten uit grootmoeders keuken, gebaseerd op recepten van tantes, grootmoeders en vrienden.