Soms moet je je innerlijke struisvogel koesteren
Het nieuws maakt me verdrietig, boos en gefrustreerd. Ik betrap me erop dat ik steeds minder naar de tv kijk en de kranten links laat liggen. Of het nu de ellende van oorlogen betreft of ellende in eigen land (denk aan verschillende affaires, problemen in de zorg, milieu en onderwijs), het is allemaal verschrikkelijk. Ons eens zo tolerante landje is bovendien veranderd in een land met boze burgers, een haatdragend volkje dat elkaar, steeds agressiever, de tent uit pest. Misschien dat mijn leeftijd (en hé, de overgang) ook niet meehelpt, want relativeren kan ik minder goed. Maar uit zelfbehoud word ik van ‘gepassioneerd en betrokken’ een struisvogel die ogen en oren bewust sluit. Ik ben er niet trots op.
Om mij heen merk ik echter dat meer mensen dat doen: nieuws mijden. De wereld wordt er namelijk niet beter van met al het nieuws tot je nemen, terwijl je er zelf wél een minder vrolijk mens van wordt. En dat straalt weer af op anderen om je heen, zodat de algehele sfeer somberder wordt. Dat helpt in elk geval niet. Nog enigszins beschaamd kom ik er nu maar openlijk voor uit: ik mijd het nieuws. Weer een taboe om te doorbreken?
Boeken zijn een medicijn tegen sombere tijden
Als medicijn tegen sombere tijden, probeer ik meer tijd te besteden aan dingen waar ik blij van word. Met het risico dat mensen me oppervlakkig en onverschillig vinden, lees ik luchtige boeken, ga naar het theater, spreek zo vaak als mogelijk af met vrienden, ga uit eten of kook thuis lekkere gerechten. En ik ga op reis. Als je houdt van lezen, deel ik hieronder graag mijn tips om even alles om je heen te vergeten. Het zijn geen boeken die door iedereen worden aangeprezen vanwege hun literaire karakter, maar wel geschikt voor wie toe is aan ontspanning.
Tip van de redactie
Lees ‘Niet het Einde van de Wereld’.
Leestips voor ontspanning
Isabel Allende
- De boeken van Lucinda Riley kennen jullie waarschijnlijk al. De zeven zussen serie zijn stuk voor stuk bestsellers.Ze deden me een beetje denken aan de boeken van Isabel Allende, die beroemde historische (familie) romans schreef. Deze zijn al veel ouder en worden wellicht iets meer tot literatuur bestempeld dan de boeken van Riley, maar je kunt er heerlijk mee ‘wegvluchten’. Dus voor wie ze nog niet kent, lees de boeken over de Del Valle familie:
- Het huis met de geesten,
- Fortuna’s dochter,
- Portret in Sepia,
- en het onlangs verschenen Violetta.
Ook de andere boeken van Isabel Allende zijn de moeite waard. Ze gaan telkens over individuen die zich staande houden in een complexe situatie, meestal in een historisch setting. Een combinatie van romantiek, spanning en drama. De boeken van de Jaguar- en Adelaartrilogie gaan iets meer richting fantasie, Zorro is een verhaal apart.
Soraya Lane
Onlangs kopte de Volkskrant ‘De nieuwe Lucinda Riley heet Soraya Lane’. Hier slaat de Volkskrant wat mij betreft de plank echt mis.
Enthousiast kocht ik de verschillende delen die er tot nu toe zijn:
- De Italiaanse dochter,
- De Cubaanse dochter en
- De Griekse dochter,
- Dochter 4 (de Zwitserse) komt eind juni van dit jaar uit.
Hoewel ze makkelijk weglezen, haalt het niveau het niet bij Riley. De setting (ook zeven geadopteerde vrouwen met voor elke vrouw een boek) lijkt nogal op Riley en is dus niet origineel. Ik zie ze als een kruising tussen Riley en boeketreeks. Ook niks mis mee, maar met de Volkskrant ben ik het niet eens. Houd je van romantiek in een ouderwets jasje, dan zit je hier goed.
Carlos Ruiz Zafón
Houd je van mysterie, historie en spanning, dan zijn de al veel eerder verschenen boeken van Carlos Ruiz Zafón trouwens ook de moeite waard. Schaduw van de Wind verscheen al in 2001, Het Spel van de Engel in 2008, De Gevangene van de Hemel in 2011en Het Labyrint der Geesten in 2017.
Robert Galbraith
Een heel ander genre boeken waar ik uren mee op de bank kan zitten, zijn detectives en thrillers. Ook hier kan ik niet tegen verschrikkelijke martel-, verkrachting- en moordpartijen, maar de boeken van Robert Galbraith kan ik zeer aanraden. Robert Galbraith is een pseudoniem van J.K. Rowling, de schrijfster van Harry Potter. Hoofpersoon is Cormoran Strike, een privédetective met één been, die samen met zijn assistent Robin Ellacott allerlei lastige zaken oplost. Inmiddels zijn er zeven delen (Koekoeksjong is de eerste, Stromend graf de laatste) en ik hoop dat er meer delen volgen.
Jørn Lier Horst
In het genre ‘detectives/thrillers’ heb ik ook alle delen gelezen van Jørn Lier Horst die gaan over William Wisting. Sommige van zijn boeken zijn nog niet vertaald uit het Noors, maar het Wisting-kwartet (Rode sneeuw, Jachthonden, De kluizenaar en Dwaalspoor) en het ‘Cold case kwartet’ (De Katharinacode, De fjord, De onbekende en Dossier 1569) zijn stuk voor stuk spannend. Samen met Thomas Enger schreef Jørn Lier Horst nog een andere serie, de Blix & Ramm-reeks. Hiervan zijn deel 1 t/m 4 al verschenen, deel 5 verschijnt halverwege mei van dit jaar. Deze serie is iets heftiger dan de serie over William Wisting.
Astrid Harrewijn
Onlangs kocht ik ook een paar boeken om mijn dochters (weer) aan het lezen te krijgen. Na hun middelbare school en studie, is de lol van lezen hen helaas wat vergaan. Uiteraard lees ik die boeken zelf ook, wat ik verrassend leuk vond. Vooral de boeken van Astrid Harrewijn, met als toppers de drie delen over vrienden (Drie vrienden een huis en een klusjesman, Daar heb je vrienden voor en Vrienden voor het leven) vond ik humoristisch en goed geschreven.
Anna Thomas
Boeken van vrouwen over vrouwen (in de overgang) zijn soms ook plezierig om te lezen. Met de luchtige ‘Nueva Vida’ serie van Anna Thomas heb je humor, herkenning en een leuk verhaal in één. Er zijn vier delen van. Dan wil ik tot slot nog een genre onder de aandacht brengen dat weer iets serieuzer is, maar ook goed is voor mijn relativeringsvermogen.
Francine Oomen en Maike Meijer
Dat zijn boeken over de overgang, maar dan met humor geschreven. ‘Oomen stroomt over’ van Francine Oomen (van de ‘Hoe overleef ik’ reeks voor jongeren) en ‘Wen er maar aan’ van Maike Meijer kan ik beide ten zeerste aanraden. Het boek ‘Ook leuke meisjes worden 50’, is wat serieuzer en informatiever.
Wellicht hebben jullie iets aan deze tips en zorgen ze voor uren fijne ontspanning!
Meer boeken
Het Pompeuze Thee-Emporium
Het plan is om naar India te reizen vanuit onze woonplaats St. Ives, in Engeland. Een vaag plan, meer een concept eigenlijk met als uitgangspunt dat we niet willen vliegen. En ik wil niet met de auto om het klimaat niet nog verder op te warmen. Dus dat wordt de trein, bus of boot
Volgens Google Maps gaan we 1700 uur over de reis doen. Dat wil zeggen lopend naar Delhi, de hoofdstad van India. Niet dat we nou per se naar die stad willen, en zeker niet lopend, maar het helpt om een specifiek doel te zetten.
Helaas houdt Google, of Grote Broer zoals ik de almachtige noem, in zijn alwetendheid geen rekening met hindernissen zoals leeftijd, pijnlijke voeten, een oorlog in Oekraïne, de tamelijk ongastvrije Taliban in Afghanistan, een burgeroorlog in Syrië. Het Iraanse regime dat buitenlanders ziet als wisselgeld voor sancties en verschillende van de Stan landen die onverzekerbaar zijn.
Het Pompeuze Thee-Emporium
Het pompeuze thee-emporium is net iets anders dan een humoristisch reisverslag, waarbij de lezer meegaat in haar ontmoetingen en observaties onderweg.
Niet het einde van de wereld
Niet het einde van de wereld van Hannah Ritichie is een boek dat hoop geeft voor de toekomst van onze planeet, over o.a. duurzaamheid, klimaatverandering.
Hoe reageer jij op de vier tendensen?
In het boek “De Vier Neigingen” verdeelt Gretchen Rubin de mensen in vier categorieën. Dat klinkt overzichtelijk en wellicht wat simplistisch. Toch werkt het verbazingwekkend goed. Dat doet ze door te kijken naar hoe mensen reageren op innerlijke en externe verwachtingen. De mens is een Obliger, Upholder, Questioner of een Rebel.
Perzik Bloesem Lente – Melissa Fu
De roman Perzik Bloesem Lente van Melissa Fu gaat over oorlog, migratie, de kracht van het verhalen vertellen en de lange tentakels van de machthebbers.
Het Culinair Geheugen
Het Culinair Geheugen is een kookboek met authentiek Nederlandse gerechten uit grootmoeders keuken, gebaseerd op recepten van tantes, grootmoeders en vrienden.
Dank je wel
liesbeth!
Leuk, ken je de boeken van Camilla Läckberg? Mijn favoriete literaire thrillerschrijfster.
En de serie Bergmankronieken van Hjordt Rosenfeld, geweldig!
Ha Madelon,
Nee, dank voor de tip, ga ik die ook lezen!
Wat leuk, weer goeie tips voor een nieuwe reeks van Liesbeth. 🙂
Met name de Fjällbacka-reeks van Camilla Läckberg vind ik heerlijk om te lezen, ik ga met jouw thrillertips aan de slag want die heb ik nog niet gelezen!