Perzik Bloesem Lente, een indrukwekkende roman

Perzik Bloesem Lente is een roman over oorlog, migratie, de kracht van verhalen vertellen en de lange tentakels van machthebbers die ver over de landsgrenzen reiken. Deze roman overspant continenten en generaties.

Dit zijn de trauma’s, ervaringen en geschiedenis van het moderne China, gezien door de ogen van één familie. Het is een boek over verlies en geluk. Een relaas dat meer feitelijjk dan emotioneel is opgeschreven en juist daarom indruk maakt.

Tweede Chinees-Japanse Oorlog

Het boek is tevens een geschiedenislesje voor Europeanen. Althans deze Europeaan. De Tweede Wereldoorlog begon voor mij in 1940 en hield op in 1945. Pas bij het lezen van dit boek besefte ik dat de Tweede Wereldoorlog voor Chinezen al in 1937 startte met de invasie door Japan. Deze machtsgreep staat bekend als Tweede Sino-Japanse Oorlog en eindigde met de atoombom, op Nagasaki in 1945.

China

Deze oorlog is de achtergrond van het relaas van Meilin. In het China van 1937  ziet de toekomst van Meilin als jonge vrouwt er rooskleurig uit. Maar met het Japanse leger in aantocht, worden Meilin en haar vierjarige zoon, Renshu, gedwongen hun huis te ontvluchten. Verschillende malen begint ze op een nieuwe plek een nieuw bestaan op te bouwen. Telkens moet ze weer vertrekken. Soms blijkt dat een geluk bij ongeluk te zijn.

“In elk ongeluk is er een zegen en in elke zegen het zaad van ongeluk, en zo gaat het, tot het einde der tijden.”

Taiwan

Na haar vertrek uit China naar  Taiwan bouwt Meilin langzaam maar zeker haar leven weer op samen met haar zoon Renshu.  De dreiging op de achtergrond blijft en daarmee de angst om weer te moeten vluchten. Haar intelligente zoon weet een plaats aan de universiteit te bemachtigen en krijgt daarmee een enkeltje Verenigde Staten, terwijl zijn moeder alleen achter blijft in Taiwan.

Verenigde Staten

Renshu vestigt zich in Amerika als Henry Dao, waar de lange tentakels van Mao Zedong en zijn opponent Chiang Kai-shek hem toch bereiken. Een verkeerde opmerking, of het verkeerde gezelschap en Henry kan alles verliezen: zijn bestaan in de VS, zijn gezin en zijn baan. Doordat Henry niet weet wie hij kan vertrouwen, zondert hij zich steeds verder af van de Chinese gemeenschap in de VS. Tegelijkertijd vind hij geen aansluiting bij de Amerikanen.

Zijn dochter Lily wil meer over haar afkomst weten om zo haar plaats in de wereld beter te begrijpen. Tot grote frustratie van Lily, weigert Henry over zijn traumatische jeugd te praten.

Aan het einde van het boek blijf je met de vraag zitten: is Henry overdreven paranoia of is zijn angst terecht?

Parallellen met de 21e eeuw

Hoewel het grootste deel van het verhaal zich afspeelt in de vorige eeuw, zijn de parallellen met het heden duidelijk. De macht van staten over hun burgers zoals Rusland, China, Saoedi-Arabië reikt tot ver over hun landsgrenzen.

Verder lezen

Hoe reageer jij op de vier tendensen?

Hoe reageer jij op de vier tendensen?

In het boek “De Vier Neigingen” verdeelt Gretchen Rubin de mensen in vier categorieën. Dat klinkt overzichtelijk en wellicht wat simplistisch. Toch werkt het verbazingwekkend goed. Dat doet ze door te kijken naar hoe mensen reageren op innerlijke en externe verwachtingen. De mens is een Obliger, Upholder, Questioner of een Rebel.

Lees meer
Zilveren Zusters

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR DE LAATSTE LIFESTYLE TIPS & TRUCTS.

Op de hoogte blijven?

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Pin It on Pinterest

Share This