Recept Risotto met pesto

Dit recept  voor het ultieme Italiëgevoel is gebaseerd op het ‘risotto in bianco con pesto‘  uit het kookboek van Jamie Oliver. Omdat ik niet alle ingrediënten in huis had en geen zin om in tijden van Corona een uur in de rij te gaan staan voor de supermarkt, heb ik er een draai aangegeven.

De droge witte wijn heb ik vervangen door wodka (oh, oh, niet tegen mijn Italiaanse moeder zeggen). Trouwens als je geen witte wijn of wodka in huis hebt, cognac werkt ook prima. De knolselderij is gewone selderij geworden. Het resultaat was heerlijk, al zeg ik het zelf.

Verder, omdat ik nu eenmaal liever lui dan moe ben, gebruik ik een snelkookpan. Dat vergemakkelijkt en verkort het proces aanzienlijk.

Serveer de risotto als voorgerecht of als hoofdgerecht met een salade. Succes gegarandeerd.

Porties

4

Calorieën:

560 kcal

Bereiding

risotto 25 min.

Bereiding

pesto 10 min.

Ingrediënten

Pesto

  • klein handje pijnboompitten
  • ½ teen knoflook
  • zeezout en zwarte peper
  • 2 handen verse basilicum
  • 1 handvol geraspte Parmezaanse kaas
  • extra vierge olijfolie

Risotto

  • 3/4 liter groentebouillon
  • 1.5 eetlepel olijfolie
  • 50 gram boter
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 selderijstengels
  • 300 gram risottorijst
  • 1.5 borrelglaasje wodka
  • zeezout en zwarte peper
  • 80 gram Parmezaanse kaas
risotto met pesto

Bereiding pesto

Pel en hak de knoflook klein, rasp de kaas.

Rooster de pijnboompitten kort in een pannetje op het vuur. Blijf erbij en roer continue.

Doe de knoflook, zout, peper, basilicum en pijnboompitten en een paar lepels olijfolie in een blender en maal tot een smeuïge massa. Voeg de Parmezaanse kaas toe en eventueel wat zout en meer olie totdat de pesto de een mooie smaak en dikte heeft.

Als je geen blender hebt, gebruik dan een vijzel. Stamp eerst de knoflook, zout, peper, basilicum en pijnboompitten fijn en voeg dan de olijfolie en Parmezaanse kaas toe.

Leuk weetje, pesto komt origineel uit de stad Genua.

Risotto in de snelkookpan of gewone pan?

De risotto kan in een pan met dikke bodem of in snelkookpan gemaakt worden. In een snelkookpan gaat dit moeiteloos en uiteraard sneller. Hou je van traditie en lang roeren gebruik dan een gewone pan.

Over de ingrediënten

Kwaliteit is koning bij het koken. Gebruik een goede olijfolie, deze is vaak een stuk duurder, het verschil proef je.

Rasp je Parmezaanse kaas zelf (geen zakjes, brrr) en als je heel ijverig bent, maak dan zelf je bouillon. Ik gebruik meestal bouillonblokjes, maar zelfgetrokken bouillon geeft echt meer smaak. Als je vegetariër bent gebruik dan groentebouillon.

Maal je peper vlak voor je het toevoegt.

Instructies

Risotto in de snelkookpan

Stap 1

Doe de olijfolie en een klont boter in de pan en fruit de uitjes, knoflook en selderij een kwartiertje op een laag vuurtje.

Stap 2

Voeg de rijst toe en roer een minuut goed door, zodat de rijst een beetje glazig wordt. Voeg de wodka toe, blijf roeren en laat de alcohol even verdampen.

Stap 3

Voeg de bouillon toe, zet de deksel op de pan en laat op stoom komen. Laat de risotto 7 minuten koken.

Stap 4

Controleer of de rijst goed gaar is en het zetmeel uit de rijst is gelopen. Zo nee, zet nog even terug op het vuur. Zo ja, haal de pan van het vuur. Voeg de rest van de boter toe en de Parmezaanse kaas. Goed roeren, eventueel nog wat zout en peper en dan laat de rijst twee minuten staan met het deksel op de pan.

Stap 5

Voeg de pestosaus toe. Versier de risotto met wat pijnboompitten en een paar basilicumblaadjes.

Risotto op het fornuis
Stap 1

Doe de olijfolie en een klont boter in de pan en fruit de uitjes, knoflook en selderij een kwartiertje op een laag vuurtje.

Stap 2

Voeg de rijst toe en roer een minuut goed door, zodat de rijst een beetje glazig wordt. Voeg de wodka toe, blijf roeren en laat de alcohol even verdampen.

Stap 3

Schep nu lepel voor lepel de bouillon bij de rijst en blijf roeren. Laat de rijst de bouillon goed absorberen voordat je de volgende lepel bouillon toevoegt. Ga door totdat de rijst gaar is (maar stop voordat het pap wordt). Dit duurt ongeveer een kwartier.

Stap 4

Controleer of de rijst goed gaar is en het zetmeel uit de rijst is gelopen. Zo nee, zet nog even terug op het vuur. Zo ja, haal de pan van het vuur. Voeg de rest van de boter toe en de Parmezaanse kaas. Goed roeren, eventueel nog wat zout en peper en dan laat de rijst twee minuten staan met het deksel op de pan.

Stap 5

Voeg de pestosaus toe. Versier de risotto met wat pijnboompitten en een paar basilicumblaadjes.

leren koken

Leer koken bij de Cooking Academy

Bij de Cooking Academy geven wij jou de handvaten om jezelf te ontwikkelen tot een ware thuis-chef. Dit doen we met onze uitgebreide cursussen, maar ook met  workshops of proeflessen.

Bekijk alle cursussen of meld je aan voor een proefles!

 

Eet smakelijk.

Ook lekker

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je dan op onze nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This