Veilig op reis

Als vrouw op stap gaan, alleen of met zijn tweeën, is helaas nog altijd niet zonder gevaren. Je kunt er wel van alles aan doen om je onveiligheid te verbeteren. Hieronder vind je 7 tips om je veiliger te voelen.

Ongewenste intimiteiten onderweg

De potloodventer, het nafluiten, de ongewenste blikken. Het graaien in je kruis of naar je borsten, verkrachting. Mannen die ongevraagd op de camping in je tent kruipen. Jongens die besluiten dat als je gaat liften, je er dus om vraagt. Het ongemak van de bijna lege trein. En hoewel jonge vrouwen het meeste last hebben van ongewenste intimiteiten, houdt het niet vanzelf op met het verschrijden der jaren.

Als vijftigjarige ben ik op straat, op klaarlichte dag klem gereden worden door een ‘stoere’ motorrijder. Op straat lastig gevallen en betast in de  bus. Maar ach, het gebeurd. Daar moet je geen drama van maken. Want dat overkomt elke vrouw, toch? Niet aanstellen en gewoon negeren.

Fout!

#MeToo

De #MeToo-beweging tegen seksuele intimidatie, aanranding en misbruik die in 2017 ontstond was een openbaring voor mij. Niet dat zo’n beetje elke vrouw in aanraking is gekomen met seksuele intimidatie. Dat is heel ‘gewoon’. Nee, wat voor mij een openbaring was dat het enige zotte in deze situatie is dat ik dat normaal vond. Al die jaren heb ik geaccepteerd dat je als vrouw nu eenmaal prooi bent.

Het is nooit bij me opgekomen dat de verantwoording hiervoor bij de man ligt. Idioot natuurlijk. Want zelfs die 99% van de goedbedoelende mannen beseffen waarschijnlijk niet dat zij ook onbewust kunnen bijdragen aan het onveilige gevoel van vrouwen op straat.

1. Vraag en volg lokaal advies als je naar het buitenland reist

  • Controleer of er een Nederlandse/Belgische ambassade of consulaat in de buurt van je reisbestemming is.
  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. De medewerkers van Buitenlandse Zaken helpen dag en nacht met vragen over bijvoorbeeld paspoorten, reisadviezen of legalisaties. Maar ook in geval van nood. Bijvoorbeeld als je in het buitenland beroofd of gearresteerd bent. Sla deze website van de Nederlandse Rijksoverheid op in je favorieten.
  • Bekijk je bestemming vooraf online, welke buurten moet je vermijden.
  • De veiligheid van het openbaar vervoer verschilt van land tot land. Op veel plaatsen vormen informele taxi’s of minibusjes een potentiële bedreiging voor mensen die niet bekend zijn met de plaatselijke omstandigheden, vooral voor alleenreizende vrouwen. Vraag vooraf advies aan betrouwbare bronnen, zoals lokale autoriteiten of verkeersbureaus.
  • Kleding: elk land dat je bezoekt, heeft verschillende lokale wetten en gebruiken over (dames)kleding. Wat je bijvoorbeeld in een winkelcentrum in Mexico draagt, is misschien niet acceptabel in een winkelcentrum in de Verenigde Arabische Emiraten. Je kunt wel heel principieel zeggen dat jij je hoofd niet wilt bedekken, maar wat zijn je principes waard als je daardoor in de gevangenis raakt?
  • Wees bewust van je omgeving. Het is belangrijk om de culturele normen te proberen te begrijpen van het land dat je bezoekt. Zoenen en knuffelen in het openbaar wordt niet overal op prijs gesteld.

2. Lichaamshouding

Ook al ben je bang, laat het niet merken. Loop doelbewust met opgeheven hoofd, kin omhoog en in stevige pas. Een aanvaller kiest het liefst een gemakkelijk slachtoffer, iemand die al bang is, zal gemakkelijker meewerken. 

Ook als je niet zeker weet waar je heen gaat, doe alsof. Ga niet midden op straat de kaart lezen. Blijf in beweging. Als je de weg zoekt, probeer een café of benzinestation in te gaan, zoek daar op gemak waar je heen moet of vraag een van de winkelbediendes om hulp.

3. Laat je niet afleiden

Als je alleen loopt, zeker in het donker, is het belangrijk om alert te zijn. Laat je niet afleiden.

  • Ga niet bellen onder het lopen. Een afgeleid persoon is een gemakkelijk doelwit. Je oproepen / sms-berichten / e-mail / sociale media kunnen best 10 minuten wachten.
  • Hetzelfde geldt voor oordopjes. Je wilt iemand horen naderen. Let op voetstappen, ritselende struiken, naderende auto’s of zelfs ruziënde stemmen in de buurt. Bewust zijn is de eerste stap om te beoordelen of de situatie een bedreiging vormt.

3. Vertrouw op je instinct

Als er alarmbellen in je hoofd afgaan, vertrouw dan op je instinct. Wees voorzichtig bij het delen van informatie over je plannen en reisschema met vreemden.

Voel niet de behoefte om overdreven beleefd te zijn als je last hebt van iemand. Hoewel het onbeleefd lijkt om onvriendelijk te zijn tegen een vreemde, is het belangrijk om grenzen te stellen om jezelf te beschermen. Gebruik gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en een stevige stem om ongewenste aandacht af te weren.

Vertrek als je de plek niet aanstaat.

4. Als je denkt dat je gevolgd wordt

Een goede manier om te testen of je gevolgd wordt is door de straat over te steken bij de eerstvolgende mogelijke kruising.

  • Als je vermoedt dat je gevolgd wordt, kijk dan of je ergens naar binnen kunt, een café, bedrijf, tankstation.  Vertel waarom je binnenkomt. De meeste mensen zullen begripvol en behulpzaam zijn zolang je kalm bent. Kijk vanuit een raam om te zien wat je belager doet. De meesten zullen gewoon doorlopen, want nu ben je geen gemakkelijke prooi meer. Als ze buiten blijven hangen alsof ze wachten tot je tevoorschijn komt, bel dan iemand (of een taxi) om je op te halen.
  • Is er geen openbare gelegenheid in de buurt waar je naar binnen kunt, spreek dan een andere vrouw of desnoods een man aan op straat en leg de situatie uit. Zeg dat je even mee wilt lopen, totdat je de belager afgeschud hebt.
  • Spreek de persoon die je lastigvalt niet aan, tenzij hij je benadert en je je in  gevaar voelt. Als ze naar je toe komen, aarzel dan niet om een scène te maken. Schreeuw, gil, zwaai met je armen zodat mensen in de buurt zien dat er iets mis is.

5. Deel je reisplannen

Deel je reisplannen met het thuisfront. Laat weten wat je reisschema is, wanneer ze kunnen verwachten dat je contact opneemt zodat ze weten wanneer eventueel alarm te slaan.

6. Praktisch informatie i.v.m. veiligheid op reis

  • Investeer vier euro in een deurstopper. Een rubberen deurstopper blokkeert de deur van je hotelkamer. Dat slaapt een stuk rustiger, zeker als je in goedkope hostels slaapt waar de beveiliging minimaal is.
  • Installeer de Taxi Uber app. De app volgt de bestuurder en jou, en bewaart beide gegevens in het systeem. De betaling verloopt via de app via creditcard.. Zo hoef je geen geld mee te nemen.
  • Investeer in een lichtgewicht persoonlijk alarm. Je kunt het als sleutelhanger gebruiken en zo gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Het alarm produceert een geluid van 130 decibel en een knipperend SOS-signaal in een handomdraai. In geval van nood zal dit een eventuele aanvaller, mens of bijvoorbeeld hond, desoriënteren of doen afschrikken.
  • Gebruik je WhatsApp Locatie. WhatsApp heeft allerlei nuttige functies, waarvan het ‘live locatie’ delen soms heel handig kan zijn. Zeker als je i.v.m. je veiligheid het belangrijk vindt dat anderen weten waar je bent. Koop een lokale simkaart, zodat je niet uit zuinigheid roamingkosten vermijdt.

7. Social Media tijdens het reizen

Als je social media gebruikt, denk dan na over wat je post en met wie je het deelt.

  • Staat je huis leeg, misschien is het niet handig om dan de wereld te laten weten dat je weg bent.
  • Reis je alleen, of met twee vrouwen deel dan pas je locatie als je al vertrokken bent, i.v.m. je veiligheid.

Verder lezen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je dan op onze nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This