Ga wandelen ondanks de pijn

Als je last hebt van artrose is wandelen waarschijnlijk een uitdaging voor je door de pijn die bij deze ziekte gepaard gaat met lichaamsbeweging. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit en hoeveelheid afneemt. Hoewel er in het kraakbeen zelf geen zenuwen zitten, kun je behoorlijk last hebben van artrose. De pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de gevolgen van artrose. De klachten die ontstaan variëren van startpijn in de ochtend, stijfheid, zwellingen, uitstralingspijn en krachtverlies rond de aangedane gewrichten.

Ik ben helaas ervaringsdeskundige en dat weerhoudt me er vaak van op stap te gaan. En dat is jammer. Zeker de komende tijd, wanneer we waarschijnlijk veel tijd in onze eigen land zullen doorbrengen, waarbij wandelen een belangrijke vorm van vermaak is voor mij en vele anderen.

Daarom ben ik bij Wanda Catsman te raden gegaan. Want Wanda is een gediplomeerd wandeltrainer. Zij zet haar training en ervaring in om mensen op een gezonde manier in beweging te krijgen. Zij geeft online wandeltraining.

Wanda heeft het gastblog hieronder geschreven, waarin ze tips geeft om op een verantwoorde manier én met plezier (weer) te gaan lopen.

 

Pijn aan je voeten?

Heb jij veel pijn in je voeten? Daar kan je zelf wat aan doen!

Door je voeten te trainen voorkom je pijn en erger worden. De online trainingen van Cocky Hoogeveen en Yvonne Bontekoning helpen je daarbij.

Bekijk de mogelijkheden hier.

Leefstijlaanpassingen bij artrose

Er bestaat nog geen medicijn tegen artrose. De behandeling is meestal gericht op leefstijlaanpassingen. Wanneer artrose optreedt in de heup, knie en/of voet en je hebt overgewicht, dan is het advies om af te vallen. Want als er minder gewicht drukt op het aangetaste gewricht, heb je minder last van pijn.

Lichaamsbeweging is goed

Onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging helpt bij het verminderen van pijn. Er wordt vaak gedacht dat pijn betekent dat je moet stoppen, maar in het geval van artrose is dat niet zo. Hier gaat de uitspraak “Rust roest” op. Stilzitten verergert de klachten. Matig intensief bewegen is goed bij artrose en veroorzaakt niet meer schade. Sterker nog, het vertraagt in een vroeg stadium het proces van achteruitgang van het kraakbeen.

Wandelen is een goede manier van matig intensief bewegen. Door te wandelen train je de spieren rond de aangedane gewrichten, waardoor de belastbaarheid groter wordt. Daarnaast zorgt beweging ervoor dat het kraakbeen weer gewrichtsvloeistof tot zich neemt en zo de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Wandelen helpt je niet volledig van de pijn af, maar het zorgt er wel voor dat je meer kunt doen met dezelfde pijn.

Pijn aan je voeten door artrose

Een veel voorkomende klacht bij (oudere) wandelaars is chronische pijn aan de voeten. Bekende klachten zijn een hallux valgus, pijn bij het opstaan, hielspoor, pijn aan de hakken, voorkant van je voet, of juist je kleine teentje.

Door je voeten te trainen, voorkom en verminder je voet- en houdingsklachten.

Voetentraining ontwikkelt online trainingen voor mensen met voetklachten. Kijk eens op de site van voetentraining voor meer informatie hoe je je voeten kunt trainen zodat je pijn hebt bij het lopen en lang staan.

Lopen met wandelstokken

Het gebruik van wandelstokken kan helpen om de gewrichten in heupen, knieën en voeten iets te ontlasten. Wandelstokken vangen een deel van de schok op die je gewrichten krijgen wanneer je een stap zet. Daarnaast geven wandelstokken stabiliteit. Let er bij de aanschaf van de wandelstokken op dat je de juiste maat koopt.

Wanneer je te lange wandelstokken koopt, ga je naar achteren leunen tijdens het wandelen en krijg je last van je schouders. Wanneer je te korte wandelstokken koopt, leun je te veel naar voren en kun je last krijgen van je rug.

Wandelstokken moeten dus goed afgesteld zijn op je lichaam. Wanneer je je wandelstokken vasthoudt, moet je elleboog in een hoek van 90 graden staan.

Starten met wandelen

Wanneer je start met wandelen moet je dit rustig opbouwen, zeker wanneer je langere tijd niet hebt bewogen. Start je te snel dan zul je veel pijn en stijfheid ervaren achteraf. Verdwijnt dit niet binnen 4 uur, dan heb je te veel gedaan.

Een wandeltraining kan je helpen op een rustige manier het wandelen op te bouwen. Wanneer er ook extra aandacht besteed wordt aan de wandeltechniek en je aan de slag gaat met je loophouding, ga je merken dat je steeds makkelijker loopt. Ik heb een online trainingsprogramma van acht weken voor de beginnende wandelaar ontwikkelt. Met dit programma bouw je het wandelen rustig op met wekelijkse trainingsschema’s en oefeningen.

Stefania met rugzak

Met met de kortingscode STEFANIA krijg je 10% korting, deze geldt alleen op de wandeltraining voor beginners.

Nog meer wandel- en andere tips

Verder lezen

Help, ik heb koude voeten!

Help, ik heb koude voeten!

Ik heb last van koude voeten en handen Het begint fris te worden. Bij ons thuis gaat de verwarming niet hoger dan 18 graden. Dat betekent voor mij koude handen en voeten. Niets aan te doen volgens de dokter. Ja, bewegen, dat helpt. Maar zo gauw ik zit, zijn ze binnen...

Lees meer

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je dan op onze nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This