Waarom ik als stijve hark toch aan yoga doe en jij dat ook zou ‘moeten’ doen

Ruim vijftig jaar na mijn geboorte ben ik met yoga begonnen. Tegen beter weten in. Want lenig zal ik nooit worden. Zeker niet nu ik op mijn oude dag aan artrose lijd. Decennia van lichamelijke verwaarlozing, hoge hakken, bureauwerk en een slechte houding maken het er niet beter op.

Ik ben met de soepelheid en gratie van een soepstengel geboren. Nou ja, dat is niet waar. Als baby schijn ik op mijn tenen gesabbeld te hebben. Maar ergens tussen het baby tijdperk en de lagere school is die lenigheid verloren gegaan. Sindsdien is het droevig gesteld met de souplesse.

Yoga tegen de aftakeling

Toch is juist dat lichamelijk ongemak de reden dat ik met yoga begonnen ben. Een stijve rug, pijnlijke gewrichten, hielspoor, een schouder die niet meer wou. Ik was en ben nog niet klaar voor de ellende van een ouder wordend lijf. Dus besloot ik een aantal jaren geleden er iets aan te gaan doen. Voornamelijk om het aftakelingsproces, voor zover, mogelijk af te remmen.

De eerste twee jaar volgde ik één keer per week les bij een Iyengar goeroe. Iyengar is een yogastijl waar je met hulpmiddelen zoals blokken, touw en kussens werkt. De nadruk ligt op precieze uitlijning. Ik vond het niet de leukste vorm van yoga. Een beetje saai, eerlijk gezegd. En ook behoorlijk pittig. Maar, nu jaren later ben ik blij dat ik het gedaan heb. Want door de nadruk op precisie weet ik beter wanneer ik een houding niet goed uitvoer. En dat voorkomt blessures.

Door een verhuizing moest ik van yogaklas veranderen. Daarom volgde ik een tijd lang Hatha yogales, eigenlijk met als voornaamste reden dat de lessen bij mij in de buurt gegeven werden. Dat was prima.

pijnlijke voeten

Pijn aan je voeten?

Heb jij veel pijn in je voeten? Daar kan je zelf wat aan doen!

Door je voeten te trainen voorkom je pijn en erger worden. De online trainingen van Cocky Hoogeveen en Yvonne Bontekoning helpen je daarbij.

Bekijk de mogelijkheden hier.

Yoga is geen competitieve sport

Toen kwam Covid-19 en als gevolg daarvan de lock down. De yogalessen werden stilgelegd. Ik wou blijven doorgaan met yoga want had inmiddels gemerkt dat ik er wel degelijk lichamelijk baat bij had. Ondanks dat mijn flexibiliteit niet echt beter werd.

Na enig speurwerk op mijn telefoon, kwam ik de app ‘Daily Yoga’ tegen. Gratis om te beginnen. Gratis betekent in dit geval met beperkte functionaliteit. In de praktijk geen bezwaar want dat er alleen oefeningen voor beginners bij zaten was voor mij geen probleem. Ook na jaren les was en ben ik trouwens nog steeds een beginner.

Want yoga is geen competitieve sport zoals bijvoorbeeld voetbal, tennis of basketbal. Er zijn geen scores, medailles of prijzen. Yoga benadrukt het luisteren naar je eigen lichaam en het respecteren van je eigen grenzen. Het pushen van jezelf tot het uiterste om anderen te overtreffen wordt niet aangemoedigd.

yoga voor de 50+ vrouw

Dagelijk 20 minuten oefening

Dus begin ik mijn dag met ‘Daily Yoga’. Dat wil zeggen de met de app. Maar ook letterlijk begint mijn dag met yoga. Ongeveer twintig minuten per keer. Dat kan ook langer of korter. De app maakt het je gemakkelijk om een op jou afgestemd programma te kiezen qua niveau, lengte, type en aandachtsgebied.

De mevrouw in mijn telefoon vertelt me welke oefeningen te doen. Ze doet ze voor op het schermpje, waar een timer aanstaat zodat ik precies weet hoe lang ik een oefening moet volhouden.

Het is een Engelstalige App die ik inmiddels vier jaar gebruik. Na het eerste jaar heb ik een abonnement gekocht omdat het wel een aantal voordelen heeft. Zoals meer keuze uit lessen en lesniveaus, verschillende soorten achtergrondmuziek, meer uitleg en meditatielessen.

Naar de sportschool

En nu, als het even kan, ga ik twee keer per week naar de sportschool om van een echte levende mevrouw les te krijgen. Deze keer is het Vinyasa, een vloeiende vorm van yoga.

De combinatie van les en dagelijkse yoga-app oefeningen begint enige vooruitgang op te leveren. Dat wil zeggen meer gerekend in millimeters dan centimeters verbetering in souplesse. Maar vooruitgang desalniettemin.

Toch is dat niet het belangrijkste effect van mijn dagelijkse yoga. Wat bij mij doorslaggevend is om het vol te houden is, is dat mijn rug minder en minder vaak pijn doet. Ik kan langer wandelen zonder ongemak en ik zit beter in mijn vel. Daarom dus.

En ‘Shavasana natuurlijk.

Verschillende soorten yoga

Yoga is een eeuwenoude praktijk die een breed scala aan technieken en stijlen omvat. Elk type yoga heeft zijn eigen focus en benadering, variërend van fysieke houdingen tot ademhalingsoefeningen en meditatie.

Beginners

In veel yogaklassen wordt in grote groepen les gegeven.  Vooral als je begint is het belangrijk dat je kiest voor een leraar die tijd voor de individu heeft en je houding corrigeert. Als individuele aandacht ontbreekt, heb je kans op blessures.

Kies een stijl die bij je past

Het kiezen van de juiste stijl hangt af van je persoonlijke doelen, behoeften en fysieke capaciteiten. Het kan nuttig zijn om verschillende stijlen uit te proberen om te ontdekken welke het beste bij jou past.

Hier zijn enkele van de meest beoefende vormen van yoga in Nederland en hun belangrijkste kenmerken:

Hatha

Hatha yoga is geschikt voor beginners. Het legt de nadruk op het beheersen van de ademhaling en het uitvoeren van yogahoudingen om het lichaam te versterken en de geest te kalmeren. 

Vinyasa

Vinyasa yoga omvat een reeks houdingen die naadloos in elkaar overgaan, gesynchroniseerd met de ademhaling. Dit creëert een vloeiende, dynamische reeks bewegingen. Vinyasa yoga is vaak energiek en helpt bij het verbeteren van kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.

Ashtanga

Ashtanga yoga is een veeleisende en gestructureerde vorm van yoga waarin een vaste reeks houdingen wordt beoefend, gecombineerd met diepe ademhaling. Het is gericht op het opbouwen van kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.

Bikram of hot yoga

Bikram yoga, ook wel “hot yoga” genoemd, wordt beoefend in een verwarmde kamer bij temperaturen rond de 40 graden Celsius. Deze stijl bestaat uit een vaste reeks van 26 houdingen en is ontworpen om het zweten te bevorderen en het lichaam te reinigen.

Iyengar

Precisie is een van de kernprincipes van Iyengar yoga. Deze vorm legt een sterke nadruk op het voorkomen van letsel. Door nauwkeurigheid na te streven in de uitvoering minimaliseer je het risico op verkeerde uitlijning en overbelasting van spieren en gewrichten.

Door houdingen met precisie uit te voeren, kun je dieper in de stretch gaan en tegelijkertijd de spieren versterken die betrokken zijn bij die houding. Dit leidt tot verbeterde flexibiliteit en kracht.

Iyengar yoga wordt vaak gebruikt als een therapeutische vorm van yoga. Door nauwkeurige aanpassingen en het gebruik van hulpmiddelen kunnen instructeurs de praktijk aanpassen aan individuele behoeften. Waaronder het verlichten van rugpijn, het verbeteren van de houding of het behandelen van specifieke aandoeningen. Door je te concentreren op precisie en uitlijning, word je gedwongen om je bewust te worden van het hier en nu. Dit helpt bij het kalmeren van de geest en het ontwikkelen van mindfulness.

Yin

Yin Yoga is een langzame en meditatieve praktijk waarbij houdingen gedurende langere tijd (meestal 3-5 minuten) worden vastgehouden om dieper in de bindweefsels te rekken. Het is gericht op het vergroten van de flexibiliteit en het verminderen van spanning.

Power

Power yoga is een krachtige en atletische vorm van yoga die is afgeleid van Ashtanga yoga. Het legt de nadruk op kracht, uithoudingsvermogen en snelheid.

Kundalini

Kundalini yoga richt zich op het ontwaken van de “kundalini-energie” die wordt gezien als een potentieel spirituele kracht in het lichaam. Het omvat dynamische houdingen, ademhalingsoefeningen en meditatie.

Het online lidmaatschap Kundalini geeft toegang tot 250 Kundalini yoga- en meditatielessen in het Nederlands.

Alternatieven voor yoga

Gedurende twee jaar kon ik niet aan yoga doen, wegens teveel pijn in mijn gewrichten. Ik ben toen aan Tai Chi begonnen als alternatief. Dit is een sport die je tot op zeer hoge leeftijd kunt doen. Na twee jaar voelde ik me weer beter en ben weer terug gegaan naar yoga, omdat dat net iets dynamischer is.

Tai Chi

Tai Chi is een traditionele Chinese bewegingskunst die bekend staat om zijn langzame, vloeiende en meditatieve bewegingen. Het wordt vaak beoefend als een vorm van lichaamsbeweging, meditatie en zelfverdediging. Tai Chi wordt vaak omschreven als “meditatie in beweging”.

Hier zijn enkele redenen waarom Tai Chi goed is voor je gezondheid en welzijn:

  1. Fysieke gezondheid: Tai Chi omvat zachte, vloeiende bewegingen die het hele lichaam activeren en de spieren versterken. Het kan de balans, flexibiliteit en coördinatie verbeteren, wat vooral gunstig is voor ouderen om valpartijen te voorkomen.
  2. Stressvermindering: De meditatieve aard van Tai Chi helpt bij het verminderen van stress en angst. Het bevordert ontspanning en mindfulness, wat gunstig is voor de geestelijke gezondheid.
  3. Verbeterde houding: Tai Chi bevordert een goede lichaamshouding en bewustwording van lichaamsbeweging, wat kan helpen bij het verminderen van rug- en nekpijn die vaak het gevolg is van slechte houding.
  4. Verminderde spierspanning: Door de zachte, vloeiende bewegingen worden spieren ontspannen, wat kan bijdragen aan het verminderen van spanning in het lichaam.
  5. Verbeterde ademhaling: Tai Chi bevordert diepe ademhaling, wat de longcapaciteit kan vergroten en de zuurstoftoevoer naar het lichaam kan verbeteren.
  6. Verbeterde concentratie: Het beoefenen van Tai Chi vereist aandacht en concentratie, wat kan bijdragen aan een betere mentale helderheid en focus.
  7. Zelfverdediging: Hoewel veel mensen Tai Chi voornamelijk als een oefening voor de gezondheid beoefenen, is het oorspronkelijk ontwikkeld als een vorm van zelfverdediging.

Meer bewegen en sporten, je weet het, dat is goed voor je gezondheid.
Maar in de drukte van de dag komt het er niet altijd van.

Anja helpt je om op een praktische manier te sporten met body balance. Zonder dat met meer dan 200 video’s die je kunt doen wanneer het je uitkomt.

Body Balance

Volg het dagschema dat je in de mail ontvangt, of oefen een bepaalde spiergroep.
Voor de afwisseling kun je een Body Balance doen, een online training voor sterke en soepele spieren die ook rust en kalmte geven. En met de maandelijkse FIT-challenge geef je een bepaalde spiergroep een extra boost.
Heb je een vraag, dan kun je altijd contact met Anja opnemen.

Kijk op de website voor meer informatie.

Heb jij nog meer tips? Ik hoor het graag. Laat hieronder een reactie achter of stuur een mail naar stefania@zilverenzusters.nl

Zilveren Zusters

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR DE LAATSTE LIFESTYLE TIPS & TRUCTS.

Op de hoogte blijven?

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Pin It on Pinterest

Share This