Kookboek Het Culinair Geheugen
In dit kookboek vind je uitgebreid beschreven recepten uit Grootmoeders Keuken. De gerechten zijn authentiek Nederlands, gebaseerd op recepten die door tantes, grootmoeders, vrienden en vage bekenden belangeloos met ons zijn gedeeld.
Ze komen dus niet uit een kookboek en zijn ook niet gemoderniseerd. Deze zijn gemaakt zoals dat vroeger ook gebeurde. Het boek is dan ook een ode aan al die vrouwen en enkele man die ons voorgegaan zijn. Je vindt de lekkerste stoofpotten, heerlijk gebak, soepen, toetjes en oliebollen.
Kijk op de website van Het Culinair Geheugen om de achtergrondverhalen te lezen die bij deze recepten horen.
Hoe het Culinair Geheugen kookboek tot stand kwam
In Het Culinair Geheugen staan de recepten van de gerechten die Stefania en Marjo als kleine meisjes leerden kennen en waarderen in het Limburgse Horst aan de Maas. Sinds die gezamenlijke jeugd verstreken vele jaren, is lief en leed gedeeld, woont Stefania al lang niet meer in Nederland én is de passie voor lekker eten alleen maar gegroeid.
Het enthousiasme groeide zelfs zozeer dat de co-auteurs er heel wat uren voor over hadden om dit boek te kunnen maken. Marjo reisde talloze malen naar Spanje en Stefania naar Nederland. Het is dan ook geen wonder dat het een meerjarig project is geworden.
Het Culinair Geheugen is een cadeautje
Dit boek is ook geschikt voor de beginnende kok want alle recepten zijn uitgebreid beschreven en geïllustreerd met een foto van het gerecht. Dus gaat je dochter of zoon het huis uit. Doe ze dit boek cadeau. Zoek je nog een mooi verjaar-, Sinterklaas of kerstcadeau, dan is dit een prachtig en nuttig geschenk.
Dus wil je er zeker van zijn dat je de vlaairecepten van ons mam, het recept van rundertong, zaate kiep, Horster Dreumel, ananasbavarois, worstenbroodjes of andere heerlijke gerechten uit ons culinair geheugen in je bezit krijgt, bestel het boek dan zo snel mogelijk op de website van het Culinair Geheugen.
Stefania van Lieshout
Stefania van Lieshout reist, schrijft en fotografeert. Zij is verantwoordelijk voor de website van Het Culinair Geheugen en de foto’s. Stefania heeft tien jaar in Malaga, Spanje gewoond en is in de zomer van 2019 naar Cambridge in Engeland verhuisd.
Marjo Hendriks
Marjo Hendriks is de initiatiefneemster van Het Culinair Geheugen. Zij heeft aan de lerarenopleiding de opleidingen Nederlands en Huishoudkunde gevolgd. Bovendien heeft Marjo ervaring met het geven van kookworkshops en kookcursussen. Marjo is de kok en de receptenverzamelaar van Het Culinair Geheugen.
Leer koken bij de Cooking Academy
Bij de Cooking Academy geven wij jou de handvaten om jezelf te ontwikkelen tot een ware thuis-chef. Dit doen we met onze uitgebreide cursussen, maar ook met workshops of proeflessen.
Bekijk alle cursussen of meld je aan voor een proefles!
Ook lekker
Spaghetti al limone
Deze (verse) spaghetti met citroensaus heeft een verrassende frisse smaak en is supersnel klaar. Combineer met een frisse salade.
Zomerse pittige perzik en bimisalade
Een pittige zomerse salade met perzik, limoen, sojasaus en bimi, lekker met Basmati rijst.
Mediterrane Quiche met Ricotta en sjalotjes
Een quiche met een Mediterraan tintje. Heerlijk afgemaakt met honing, sesamzaadjes en citroenthijm. Lekker bij de lunch of bij een picknick.
Fruit uit de oven, het lekkerste en eenvoudigste toetje
Met fruit uit de oven maak je in een handomdraai een heerlijk toetje klaar. Varieer met ijs, Griekse yoghurt of als fruitvlaaitje.
Waarom je 30 planten per week zou moeten eten
Eet 30 planten per week om je darmflora op te krikken. Zo werk je niet alleen aan je fysieke gezondheid maar ook aan je mentale welzijn.
Exotische preisoep met kokosmelk en kerrie
Deze preisoep met kokosmelk en kerrie is snel klaar, heerlijk en zit boordevol gezonde ingrediënten. Lekker bij de lunch of met brood als hoofdmaaltijd.