Waarom je aan de afternoon tea wilt

Een ‘afternoon tea’ is niet zomaar een kopje thee. Het is een ervaring, een typische Britse gewoonte waar je je op zijn minst een keer in je leven aan over moet geven. Je mag een gemiddelde Nederlander vergeven voor het feit dat hij zou kunnen denken dat een ‘afternoon tea’ bestaat uit kleffe babyhapjes – oftewel witte korstloze dubbele boterhammen – aangevuld met mierzoete gebakjes, droge cake, jam, room en veel te donkere thee met melk.

Maar nee. Dat ziet de Nederlander dan verkeerd.

Sandwiches en taartjes

Deze minimaaltijd bestaat uit een selectie van taartjes en sandwiches belegd met komkommer, zalm, mayonaise, roomkaas en ei. Geserveerd op een etagère van minimaal drie lagen.

Serveer met de enige juiste thee

Er is thee, natuurlijk. Geen zakje, the horror. Nee, de godendrank komt als losse thee in een voorverwarmde pot, onder een gebloemde gehaakte muts waarop iemand enorm zijn best heeft gedaan. Liefst uit India of Ceylon. De thee dan, niet de muts. De thee is zwart, uiteraard. God forbid dat er moderne frivoliteiten zoals groene of gemberthee geserveerd zou worden. Dat doen ze maar on the continent.

Scones met room en confiture

Als kers op de theetaart zijn er scones. Dit is een soort minicake in de vorm van een muffin, geserveerd met room en confiture. Voor je begint met eten, dien je de scone te halveren met een mes. Dus doe niet zoals ik en breek de scone in stukken met je handen. The horror. Dat is helemaal fout, weet ik nu na mijn faux pas in gezelschap van enkele Britse dames. Daarna is de hamvraag: smeer je eerst room of eerst jam op de scone? In Engeland kan de discussie hierover hoog oplopen.

Begrijpelijk, het is minstens net zo’n belangrijke kwestie als: “Hoe hoort de toiletrol te hangen, voorlangs of achterlangs?” Voorlangs is natuurlijk de enige juiste richting, maar dit terzijde.

Luxe versie van afternoon tea

Terug naar thee. Een echte lord of lady laat uiteraard de luxe versie van afternoon tea serveren,  met een glas bubbels en verse aardbeien.

Geschiedenis van de afternoon tea

Theedrinken is een relatief nieuwe traditie on the islands. Hoewel in China al in het derde millennium voor Christus thee werd gedronken duurde het tot de jaren 1660 voordat het populair werd in Engeland. Koning Charles II en zijn vrouw introduceerden thee in high society. Maar het zou nog tot het midden van de 19e eeuw duren voordat het concept van afternoon tea voor het eerst in de geschiedenisboeken verscheen.

De gewoonte om ‘s middags thee met wat snacks te nuttigen werd in Engeland geïntroduceerd door Anna, de hertogin van Bedford, in het jaar 1840. De avondmaaltijd in haar huishouden werd laat geserveerd, om acht uur.  Daardoor was er veel tijd tussen lunch en diner. Om de tussentijdse honger te stillen vroeg de hertogin een dienblad met thee, brood en boter en cake naar haar kamer te brengen. Ze nodigde vrienden uit om samen met haar te snacken.

De afternoon tea was geboren.

Wat is het verschil tussen een afternoon en een high tea?

In Nederland wordt high tea vaak verward met afternoon tea.

Dus pub quiz liefhebbers, het zit zo:

Het concept van high tea ontstond rond 1800,  bij de arbeidersgezinnen en de middenklasse, als alternatief voor de avondmaaltijd. Waar de afternoon tea voor de lekkere honger is, worden bij een high tea meer substantiële gerechten geserveerd, zoals vleeswaren, Shepherd’s pie, aardappelen, visgerechten en witte bonen in tomatensaus.

Een heel gewone vraag binnen een Brits gezin is dan ook:

“What’s for tea tonight?’

Wat eten we vanavond? Het antwoord is helaas vaak baked beans and sausages, witte bonen in tomatensaus met worstjes. Ook zo’n typische Britse ‘delicatesse’. Een aquired taste, obviously. Nee dan, sticky toffee pudding. De king of puddings mogen ze van mij zowel bij afternoon tea, high tea als bij een good old koffie verkeerd serveren.

Ook lekker

Zilveren Zusters

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR DE LAATSTE LIFESTYLE TIPS & TRUCTS.

Op de hoogte blijven?

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Pin It on Pinterest

Share This