Bomen

Het belang van een boom is moeilijk te onderschatten. In je tuin, in het wild of in de stad. Een boom zorgt voor leven, nu en in de toekomst.

Als je nog op zoek bent naar redenen om je plaatselijke bestuurders te overtuigen dat meer bomen aanplanten een win-win is, kijk dan hieronder.

“Iedereen die denkt dat gevallen bladeren dood zijn, heeft ze nog nooit zien dansen op een winderige dag.”
– Shira Tamir, schrijver

bij

Bijen

Bijen hebben het de laatste tijd moeilijk, bijensterfte is terugkerend nieuws. En omdat bijen onmisbaar zijn voor de bestuiving wordt ook steeds meer onderkend dat dit óns leven bedreigt. Maar wat kan ik doen om bijen te helpen?

Bekijk de mogelijkheden hier.

1. Bomen helpen met  temperatuurbeheersing

Eén grote boom staat gelijk aan 10 airconditioners. De schaduw die ze bieden kan de temperatuur op straat met meer dan 30% verlagen.

Bij het plaatsen op strategische plekken voor gebouwen, zorgen ze ervoor dat de schaduw in de zomer voor minder opwarming zorgt. In de winter als de blaadjes gevallen zijn, kan de zon lekker binnen schijnen.

2. Een boom helpt lawaai te verminderen

Bomen kunnen lawaai tot 50% verminderen. In stedelijke gebieden waar het geluid van auto’s, bouwwerkzaamheden, sirenes, vliegtuigen en muziek overheersen, zijn bomen een goede manier om lawaai te dempen en zo werkplekken en huizen stiller te houden.

3. Bomen zuiveren de lucht

In stedelijke gebieden is de luchtkwaliteit vaak slecht. Fijnstof, ozon en stikstofdioxide hebben een acuut effect op onze gezondheid. Op deze website van de overheid kun je de huidige luchtkwaliteit van jouw woonplaats controleren. Bomen helpen om de lucht te zuiveren door het verwijderen van (een deel van de) schadelijke stoffen en gifstoffen uit de lucht.

4. Het belang van zuurstof

En terwijl bomen al die vervuilende stoffen absorberen, brengen bomen ook meer zuurstof terug in de stedelijke omgeving. Het zuurstofgehalte in steden is aanzienlijk lager dan op het platteland; bomen helpen dat probleem op te lossen.

5. Waterbeheersing door begroeiing

Klimaatverandering zorgt in Europa voor langere periodes van droogte. Maar als het dan regent dan zijn de buiten heviger.

Bomen doen meer dan ons en onze gebouwen beschutten tegen regen. Ze absorberen ook enorme hoeveelheden water, verminderen afvloeiing, neutraliseren de ernst van overstromingen.

En niet te vergeten dat hun wortels vervuilende stoffen absorberen en voorkomen dat deze terugvloeien in de watervoorziening van een stad.

bomen onder een zitje

“Een natie die zijn bodem vernietigt, vernietigt zichzelf. Bossen zijn de longen van ons land, zuiveren de lucht en geven onze mensen nieuwe kracht.”

– Franklin D. Roosevelt, voormalig president van U.S.A.

6. Psychologische gezondheid door een groene omgeving

We weten dat mensen aanzienlijk gelukkiger zijn als ze omringd zijn door de natuur in plaats van de stedelijke jungle (bron).

Onze emoties, gedrag en gedachten worden gevormd door de plaatsen waar we tijd doorbrengen – groen heeft een  positief effect op ons mentale welzijn.

7. Fysieke gezondheid

Naast alle andere manieren waarop bomen de luchtkwaliteit en de stedelijke omgeving verbeteren, wat onze gezondheid ten goede komt, moedigt een groene omgeving mensen ook aan om naar buiten te gaan.

Fietsen, hardlopen en wandelen komen allemaal vaker voor in stedelijke gebieden met veel groen.

8. Een veilige haven voor wilde dieren

Een boom is een miniatuurstad op zich en dient als habitat voor honderden verschillende soorten, waaronder vogels, zoogdieren en insecten.

vos in de stad

9. Lichtvervuiling wordt minder

Bomen houden niet alleen het licht tegen dat naar beneden schijnt, waardoor wij en onze steden koeler blijven – ze verstoren ook het licht dat naar boven schijnt, van straatverlichting, auto’s, huizen en reclameborden.

De lucht is helderder in steden met meer bomen.

10. De schoonheid van een boom

Tot slot zijn bomen mooi. De kleuren en geuren van een boom zorgen voor een steeds veranderend landschap.

Ieder die ooit in de lente in een stad  is geweest met bloeiende Jacaranda of kersenbloesem weet hoe adembenemend mooi een bloeiende boom kan zijn. Of stel je een Spaanse stad voor waar de straten omzoomd zijn met sinaasappelbomen.

Later in het jaar geniet je van herfstkleuren,  het goud en rood van de vallende bladeren. In de winter zijn de takken omzoomd met rijp in de winter.

Dit vind je vast ook interessant

Hoe reageer jij op de vier tendensen?

Hoe reageer jij op de vier tendensen?

In het boek “De Vier Neigingen” verdeelt Gretchen Rubin de mensen in vier categorieën. Dat klinkt overzichtelijk en wellicht wat simplistisch. Toch werkt het verbazingwekkend goed. Dat doet ze door te kijken naar hoe mensen reageren op innerlijke en externe verwachtingen. De mens is een Obliger, Upholder, Questioner of een Rebel.

Lees meer
Help, ik heb koude voeten!

Help, ik heb koude voeten!

Ik heb last van koude voeten en handen Het begint fris te worden. Bij ons thuis gaat de verwarming niet hoger dan 18 graden. Dat betekent voor mij koude handen en voeten. Niets aan te doen volgens de dokter. Ja, bewegen, dat helpt. Maar zo gauw ik zit, zijn ze binnen...

Lees meer
Zilveren Zusters

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR DE LAATSTE LIFESTYLE TIPS & TRUCTS.

Op de hoogte blijven?

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Pin It on Pinterest

Share This