Fruit uit de oven

Fruit uit de oven, het lekkerste en eenvoudigste toetje

Zilveren Zusters
Laat fruit een kwartiertje in de oven bakken en je hebt een heerlijk ingrediënt voor een toetje.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Italiaans
Porties 4

Benodigdheden

  • 1 ovenbakplaat
  • 1 vel keukenpapier
  • 1 mesje
  • 1 snijplank
  • 1 appelboor als je appels gebruikt
  • 1 kwastje

Ingrediënten
  

  • 2 bananen
  • 4 abrikozen
  • 4 perziken of nectarines
  • 1 halve citroen
  • 1 eetlepel honing

Alternatief

  • 4 schijven ananas uit blik Del Monte
  • 2 appels
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • kaneelpoeder

Serveer met ijs

  • room- of vanille-ijs

Serveer als fruitvlaaitje

  • 4 kant en klare vlaaibodempjes van de bakker of
  • maak de vlaaibodempjes zelf met behulp van het recept uit Het Culinair Geheugen. zie notities onderaan voor link.
  • 100 gram Mascarpone
  • 1 theelepel vanille-extract of vanillesuiker

Serveer met Griekse yoghurt

  • 500 gram echte Griekse yoghurt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 ℃.
  • Beleg de bakplaat met een vel keukenpapier.

Abrikozen en Perziken

  • Ontpit de abrikozen, perziken en nectarines en snij ze in stukken.
  • Leg ze op de bakplaat met de binnenkant naar boven.

Bananen

  • Laat de bananen in de schil en leg ze op de met keukenpapier belegde bakplaat of
  • schil de banen en snij ze in de lengte een keer door. Leg ze op de bakplaat.

Appels

  • Haal het klokhuis uit de appels met de appelboor.
  • Schil de appels en snij ze in plakken van ongeveer een halve centimeter.
  • Leg de schijven appel op de bakplaat
  • Bestrooi met wat kaneelpoeder.

Ananas

  • Leg de schijven ananas op de bakplaat.

Citroen en honinig (of suiker)

  • Pers de citroen en besprenkel de perziken, nectarines en abrikozen op de bakplaat met citroen.
  • Bestrijk perziken, nectarines en abrikozen lichtjes met honing of sprenkel er suiker overheen.
  • Zet de plaat in oven en na een kwartiertje is het klaar.
  • Als je de bananen in de schil hebt gebakken, snij dan de uiteinde van de schil af en haal de bananen uit de schil.

Serveer zo, met ijs of Griekse yoghurt

  • Serveer zo op een bordje, dat is al heerlijk of
  • Serveer met ijs of Griekse yoghurt of

Serveer als fruitvlaaitje

  • Meng een theelepel vanille-extract door de Mascarpone.
  • Bestrijk de vlaaibodempjes met een dikke laag Mascarpone.
  • Leg het fruit erop.

Notities

Het fruit in Nederland en met name perziken en abrikozen zijn vaak te hard als je ze in de winkel koopt. En dan na een paar dagen zijn ze soms te zacht. Als je ze een kwartiertje in de oven stopt op een hoge temperatuur worden ze heerlijk zacht en zoet. Ook als ze overrijp zijn, zijn ze dan nog lekker.
Ik maak meestal gebakken fruit als ik de oven toch al gebruikt hebt voor een ander gerecht. Zo bespaar je energie.
Als je zelf vlaaibodempjes wilt maken, kijk dan op het Culinair Geheugen voor het recept.
Trefwoord fruit, nagerecht, oven, toetje, nagerecht

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je dan op onze nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This