De Britten & Koken, niet de meest gelukkige combinatie. Denk chips with vinegar (friet met azijn), of white beans in tomatosauce voor ontbijt. Brr. Behalve de toetjes (puddings) en afternoon tea, daarin zijn ze ongeslagen de beste, met de sticky toffee pudding as king of puddings, so to say.
Een goddelijk lekkere cake, die ook nog eens gemakkelijk te maken is.
Sticky Toffee Pudding
Benodigdheden
- tulband
- spatel
- mixer
- 3 kommen
- eetlepel
- theelepels
- vork
- aardappelmesje
- pan
- ovenschaal
Ingrediënten
Voor de cake
- 225 gram medjool dadels goede kwaliteit
- 175 milliliter kokend water
- 1 theelepel vanille-extract
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 grote eieren
- 85 gram ongezouten boter
- 140 gram Demerara suiker
- 2 eetlepels appelstroop
- 100 milliliter melk
- snuifje nootmuskaat
Voor de saus
- 175 gram rietsuiker
- 50 gram ongezouten boter in stukjes gesneden
- 225 gram slagroom
- 1 eetlepel stroop
Instructies
- Ontpit de dadels en snij ze in kleine stukjes. Doe deze in een kom, giet er kokend water overheen. Laat het 30 minuten staan om af te koelen en puree het lichtjes met een vork. Doe de vanillesuiker erbij. Verhit de oven voor op 180º C.
- Meng ondertussen het bakmeel met het bakpoeder in een kom. In een andere kom meng de zachte boter en de 140 gram Demarara suiker. Klop de eieren in een derde kom en voeg langzaam aan het botermengsel toe, ondertussen blijven mengen. Voeg de stroop toe. Het meelmengsel en vervolgens de melk, blijven mengen totdat het een min of meer egale dikke massa is. Voeg de dadels toe.
- Doe het mengsel in de beboterde tulband en bak de cake 25 minuten.
- Bereid ondertussen het glazuur. Doe de suiker en boter in een pan en de helft van de room. Breng aan het koken, ondertussen blijven mengen totdat de suiker compleet gesmolten is. Doe de stroop erbij en laat het mengsel een paar minuten pruttelen om zo de toffeekleur te krijgen. Af en toe roeren zodat de saus niet aanbrandt. Op het laatst de rest van de room erbij voegen.
- Als de cake klaar is, wacht een paar minuten om de cake uit de tulband te halen en doe deze in een ovenvaste (ronde) schaal.Giet de saus over de cake zodat het een glazuurlaagje vormt. De saus die over is, gaat in het midden van de tulband. Je kunt het direct serveren of laat de cake een dag in de glazuur staan, zodat die nog 'stickier' wordt.
- Warm de cake in een voorverwarmde oven 180 C een kwartiertje op.
- Serveer de cake als deze nog warm is uit de oven met vanille of roomijs.
Notities
De beste sticky toffee pudding ter wereld
Per email heb ik de volgende reactie gekregen van een Engelstalige lezer (echt, ze bestaan):In 1985 discovered the Udney Arms, Newburgh, after a windsurfing mishap. They had a wonderful STP then, and……according to Trip Advisor “the world capital for STP” still today. Good track record, must be mentioned!photo credit: dannymol via photopin c Bij deze …
Leer koken bij de Cooking Academy
Bij de Cooking Academy geven wij jou de handvaten om jezelf te ontwikkelen tot een ware thuis-chef. Dit doen we met onze uitgebreide cursussen, maar ook met workshops of proeflessen.
Bekijk alle cursussen of meld je aan voor een proefles!
ook lekker
Spaghetti al limone
Deze (verse) spaghetti met citroensaus heeft een verrassende frisse smaak en is supersnel klaar. Combineer met een frisse salade.
Zomerse pittige perzik en bimisalade
Een pittige zomerse salade met perzik, limoen, sojasaus en bimi, lekker met Basmati rijst.
Mediterrane Quiche met Ricotta en sjalotjes
Een quiche met een Mediterraan tintje. Heerlijk afgemaakt met honing, sesamzaadjes en citroenthijm. Lekker bij de lunch of bij een picknick.
Fruit uit de oven, het lekkerste en eenvoudigste toetje
Met fruit uit de oven maak je in een handomdraai een heerlijk toetje klaar. Varieer met ijs, Griekse yoghurt of als fruitvlaaitje.
Waarom je 30 planten per week zou moeten eten
Eet 30 planten per week om je darmflora op te krikken. Zo werk je niet alleen aan je fysieke gezondheid maar ook aan je mentale welzijn.
Leer koken bij de Cooking Academy
CookingAcademy.nl is een online kook- en wijnacademie opgericht door TV-kok, culinair docent en vinoloog Robert Verweij.
Hij en zijn team van gespecialiseerde culinaire collega’s hebben al hun kennis en ervaring samengebracht op één online platform, toegankelijk en betaalbaar voor iedereen die (nóg) beter wil leren koken.
Bekijk het aanbod van cursussen.