Oroppa, het indrukwekkende debuut van Safae el Khannoussi
Oroppa is het indrukwekkende debuut van de Nederlandse schrijfster Safae el Khannoussi, geboren in 1994 in Tanger, Marokko. Op vierjarige leeftijd verhuisde ze naar Nederland en ontwikkelde zich tot een veelzijdig talent: schrijver, docent en promovendus in de politieke filosofie. Eerder verschenen haar verhalen in het literaire tijdschrift De Gids.
Oroppa is een rijke en complexe roman, zeker voor iemand van slechts dertig jaar oud. De schrijfster neemt de lezer mee op een poëtische reis door de tijd en ruimte, waarbij ze op meesterlijke wijze de grens tussen herinnering en realiteit vervaagt. Ze speelt moeiteloos met tijd en perspectief. Haar scherpe observaties en diepgaande reflecties verraden een wijsheid die haar leeftijd overstijgt.
Het verhaal
Het verhaal begint met Hind el Arian, een jonge vrouw die haar dagen doorbrengt met werken in een snackbar en het bezoeken van coffeeshops. Wanneer haar baas haar vraagt om op een huis in de Amsterdamse Rivierenbuurt te passen, accepteert ze dit aanbod. Dit huis behoort toe aan de Joods-Marokkaanse kunstschilderes Salomé Abergel, die recentelijk is verdwenen. In de kelder ontdekt Hind een verzameling schilderijen, wat het begin markeert van een reeks gebeurtenissen die de levens van verschillende personages met elkaar verbindt.
De titel Oroppa
De titel Oroppa is een fonetische weergave van ‘Europa’ in migrantentaal, wat direct de thematiek van het boek weerspiegelt: het verkennen van het Europese continent door de ogen van migranten, ballingen en buitenstaanders. De roman speelt zich af in steden als Amsterdam, Parijs, Tunis en Casablanca, en verweeft de levens van diverse personages die elk op hun manier worstelen met identiteit, migratie en het verleden.
De structuur van de roman is gelaagd en complex, met verhalen die in elkaar overvloeien en personages die op onverwachte manieren met elkaar verbonden zijn. Elke paragraaf is een delicaat pakket woorden waarbij de opzet uitnodigt tot herlezen en biedt bij elke lezing nieuwe inzichten en perspectieven. Het boek werpt een licht op de verborgen kanten van Europa, de plekken en mensen die vaak over het hoofd worden gezien, en doet dit op een manier die zowel confronterend als verhelderend is.
Lezen!
Oroppa is een verrijking voor de Nederlandse literatuur en biedt een uniek perspectief op thema’s als migratie, identiteit en het gevoel van thuis. Het is een boek dat de lezer uitdaagt, betovert en aan het denken zet over de complexe realiteiten van het moderne Europa. En dan zeggen we niets over de lelijke kaft. Althans de voorkant. Op de achterkant staat een foto van de beeldschone schrijfster.
Het Pompeuze Thee-Emporium
Het pompeuze thee-emporium is net iets anders dan een humoristisch reisverslag, waarbij de lezer meegaat in haar ontmoetingen en observaties onderweg.
Liesbeths luchtige leestips
Door te lezen, kun je even vluchten uit de grimmige realiteit. Ontspan met deze luchtige leestips, lekker op de bank, in bad of in de tuin.
Niet het einde van de wereld
Niet het einde van de wereld van Hannah Ritichie is een boek dat hoop geeft voor de toekomst van onze planeet, over o.a. duurzaamheid, klimaatverandering.
Hoe reageer jij op de vier tendensen?
In het boek “De Vier Neigingen” verdeelt Gretchen Rubin de mensen in vier categorieën. Dat klinkt overzichtelijk en wellicht wat simplistisch. Toch werkt het verbazingwekkend goed. Dat doet ze door te kijken naar hoe mensen reageren op innerlijke en externe verwachtingen. De mens is een Obliger, Upholder, Questioner of een Rebel.
Perzik Bloesem Lente – Melissa Fu
De roman Perzik Bloesem Lente van Melissa Fu gaat over oorlog, migratie, de kracht van het verhalen vertellen en de lange tentakels van de machthebbers.