Een wandelschoen voor elke activiteit

Als er iets belangrijk is voor een prettig uitje dan zijn het wel de wandelschoenen. Of het nu een stedentrip is of een bergwandeling, de schoenen kunnen je maken of breken.

Wandelschoenen met artrose en pijnlijke voeten

Tegenwoordig trek ik zelfs bij een korte wandeling van een paar kilometer het voor mij meest geschikte schoeisel aan. Want waar ik vroeger de halve marathon met gemak op naaldhakken kon uitlopen – nou ja, in theorie dan – hebben mijn voeten van zekere leeftijd nu veel liefde en aandacht nodig (want artrose).

Afhankelijk van het locatie en de tijdsduur gebruik ik vier verschillende soorten schoenen om te wandelen:

 

  • Lage en hoge wandelschoenen
  • Sandalen of slippers
  • Regenlaarzen

Bergschoenen

Bovenaan mijn lijstje van wandelschoenen staat de hoge bergschoen. Ik gebruik deze op reis, door de woestijn, de sneeuw, de bossen en door de stad te lopen. Stevige schoenen met een goed profiel tegen uitglijden en waterafstotend zijn wat mij betreft onontbeerlijk.

Wandelschoenen merken

Nu zijn er ongetwijfeld verschillende merken die aan deze eisen voldoen, maar in ons gezin gebruiken we al ons hele wandelleven Lowa wandelschoenen. Inmiddels ben ik aan mijn derde paar bezig.

De vorige twee zijn meer dan tien jaar en duizenden kilometers meegegaan. Helaas worden na een decennium de zolen poreus. Voor de rest zijn ze praktisch onverwoestbaar. Ze trotseren zonder moeite woestijnen, rotspaden, regen en sneeuw. Ze beschermen je voeten tegen steekbeesten en tegen vuil op minder hygiënische plekken (in de stad, op openbare toiletten).

Kortom ik ben fan.

Waar let je op bij de aankoop van bergschoenen?

  • De maat
  • Zolen
  • Comfort

Waar moet je op letten bij aankoop?

Uiteraard is een goede schoenmaat belangrijk, voor elke schoen. Zeker als je van plan bent in de bergen te gaan lopen, kunnen je schoenen beter iets te groot zijn dan te klein. Want als je tenen bij het dalen te weinig ruimte krijgen, heb je grote kans dat na de tocht, je nagels eerst blauw worden, dan zwart en vervolgens afvallen.

Wandelschoenen test

Het beste kun je aan het eind van de middag gaan winkelen, want voeten zetten normaal gesproken overdag zo’n vijf procent uit. Doe je wandelsokken aan om de schoenen te passen en trek de veters goed aan. Probeer op een klein hellinkje te gaan staan. Zo kun je testen of je met je tenen kunt wiebelen als je bergaf loopt. De schoenen moeten ook niet te groot zijn. Want als ze te los zitten, loop je kans op blaren.

Tip: zorg ervoor dat je wandelsokken gemaakt zijn van synthetische stoffen.  Bijvoorbeeld Merinowol of mengsels van wol en synthetische stoffen. Katoen absorbeert te veel vocht. Daardoor krijg je eerder blaren.

Teva slippers

Schoenzolen

Zeker op een ruwe ondergrond, zoals in de bergen heb je stevige, dikke zolen met een goed profiel nodig. De dikke zool beschermt je tegen scherpe wortels, keien en vocht. Het profiel is belangrijk om niet uit te glijden op een slipperige ondergrond of tijdens een afdaling.

Comfort van de wandelschoen

Let ook op het gewicht van de schoen. Het dragen van zware bergschoenen leidt tot een hoger zuurstofverbruik en energiebehoefte. Hoge bergschoenen zijn over het algemeen zwaarder en minder flexibel dan lage. Zwaardere schoenen zorgen wel voor meer enkelondersteuning en stabiliteit op glibberige en steile paden. Dat is vooral belangrijk als je een grote rugzak draagt.

Ook op ander soort reizen is gewicht belangrijk, want je zeult ze altijd mee, of je de wandelschoenen nu aan hebt of niet.

Let op dat de schoenen waterdicht zijn

Tijdens een lange (meerdaagse) wandeling is het belangrijk dat je voeten droog blijven. Dat betekent dat de schoen moet beschermen tegen regen en sneeuw én transpiratie. Dus ze moeten zowel waterdicht zijn als ademend. Want zo gauw je voeten nat worden, loop je kans op blaren.

Tip: neem blarenpleisters mee onderweg. Deze werken als een tierelier. Een blarenpleister kan het verschil maken of je een wandeltocht kunt afmaken of niet.

Comfortabele sandalen voor een zomerse stadswandeling

Op aanraden van verschillende collega vrouwelijke bloggers heb ik een paar Teva slippers en sandalen aangeschaft. En ik vind ze geweldig. Het is of je op kussentjes loopt. En ze zien er nog aardig onder een jurkje uit ook; in tegenstelling tot andere, hier niet genoemde merken. Hoewel ze een stuk duurder zijn dan gewone slippers of sandalen, is het extra comfort de prijs absoluut waard.

Ik vind de Teva sandalen ideaal voor een zomerse stadswandeling. Tenzij die stad in een land ligt, waar je door viezigheid en afval moet waden (India, Egypte). Op zulke plekken kun je beter dichte schoenen aan hebben. Aan de andere kant, als je een tempel of bij mensen thuis binnen wilt, dan gaan de slippers gemakkelijk aan en uit.

Het is wel beter voor je voeten om sandalen te gebruiken, in plaats van slippers (bron).

regenlaarzen

Regenlaarzen om te wandelen in de winter

Normaal gesproken zou ik nooit regenlaarzen aandoen om te wandelen, want te lelijk, ongemakkelijk en in de winter, als het vriest, te koud.

Alleen sinds ik in Engeland woon, weet ik dat ze hier onontbeerlijk zijn in de winter. Tenminste als je in de bossen of op het platteland wilt gaan wandelen. Op de meeste zandpaden zak je namelijk tot in je knieën in de modder.

Dus waar moet je op letten als je regenlaarzen koopt? Ook hier geldt, goedkoop is duurkoop. Wellington Boots zijn duur, maar ze zijn niets voor niets zo groot geworden in het Verenigd Koninkrijk. Ze verkopen rubberen laarzen met binnenvoering, ritssluiting, een verstelbare sluiting en een stevige zool die je voet ondersteunt.

Hopelijk heb je iets aan deze tips.

Veel wandelplezier en als jij nog tips hebt, hoor ik het graag. Mail me!

Meer Fit & Gezond

Help, ik heb koude voeten!

Help, ik heb koude voeten!

Ik heb last van koude voeten en handen Het begint fris te worden. Bij ons thuis gaat de verwarming niet hoger dan 18 graden. Dat betekent voor mij koude handen en voeten. Niets aan te doen volgens de dokter. Ja, bewegen, dat helpt. Maar zo gauw ik zit, zijn ze binnen...

Lees meer
Zilveren Zusters

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR DE LAATSTE LIFESTYLE TIPS & TRUCTS.

Op de hoogte blijven?

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Pin It on Pinterest

Share This