Ik heb last van koude voeten en handen

Het begint fris te worden. Bij ons thuis gaat de verwarming niet hoger dan 18 graden. Dat betekent voor mij koude handen en voeten. Niets aan te doen volgens de dokter. Ja, bewegen, dat helpt. Maar zo gauw ik zit, zijn ze binnen vijf minuten weer koud.

Zeker als je een kantoorbaan hebt, zul je vaak lang aan je bureau gekluisterd zijn. Dat levert voor veel vrouwen problemen op met kou. Als je eenmaal koude voeten hebt, dan duurt het lang om weer op temperatuur te komen.

De dokter weet soms raad

Het is belangrijk om als je veel last van de kou hebt een dokter te raadplegen. Koude voeten kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van milde tot ernstige aandoeningen. Enkele veelvoorkomende oorzaken van koude voeten zijn:

 • Mensen met diabetes hebben vaak problemen met de bloedcirculatie en het zenuwstelsel, wat koude voeten kan veroorzaken.
 • Een slechte bloedcirculatie is een van de meest voorkomende oorzaken. Slechte bloedcirculatie kan veroorzaakt worden door aandoeningen zoals perifere vaatziekten, waarbij de bloedstroom naar de benen en voeten verminderd is.
 • Raynauds fenomeen is een aandoening waarbij de bloedvaten in reactie op koude of stress tijdelijk vernauwen, waardoor de bloedtoevoer naar bepaalde delen van het lichaam, inclusief de voeten, afneemt.
 • Neuropathie is een aandoening waarbij de zenuwen beschadigd raken, wat kan leiden tot koude voeten. Diabetes is een veelvoorkomende oorzaak van neuropathie.
 • Hypothyreoïdie: een traag werkende schildklier kan de bloedcirculatie verminderen, wat kan leiden tot koude voeten.
 • Gebrek aan vitamine B12 kan een oorzaak zijn van koude voeten. Vitamine B12 speelt een essentiële rol in de aanmaak van rode bloedcellen en het behoud van een gezond zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede (een tekort aan rode bloedcellen), wat op zijn beurt kan leiden tot slechte bloedcirculatie, waaronder in de voeten.
 • Anemie: een tekort aan rode bloedcellen of hemoglobine kan leiden tot koude voeten omdat er minder zuurstof naar de weefsels wordt getransporteerd.
 • Hormonale onbalans, vooral bij vrouwen tijdens de menstruatiecyclus of de menopauze, kan de bloedcirculatie beïnvloeden.
 • Chronisch alcoholgebruik kan de bloedvaten verwijden en tijdelijke warmte geven, maar het kan ook leiden tot langdurige slechte circulatie, inclusief koude voeten.
 • Roken, een zittende levensstijl en obesitas kunnen allemaal bijdragen aan slechte bloedcirculatie en koude voeten.

Controleer daarom altijd door middel van een doktersbezoek of er een aanwijsbare lichamelijke oorzaak is. Zo niet, dan resten er slechts huis- tuin- en keukenmiddeltjes. Ik ben daarom te rade gegaan bij verschillende vrouwen. Zij kwamen met de volgende suggesties.

Eerste hulp bij koude handen en voeten

Het gemakkelijkste is om je kleding aan te passen aan de omstandigheden.

Pas je kleding aan

 • Draag warme kleding: ik draag tegenwoordig een eenvoudig ‘huispak’ van de Hema van 15 euro. Het doet wonderen voor mijn algemene comfort.
 • Investeer in goede kwaliteit handschoenen en sokken die speciaal ontworpen zijn om warmte vast te houden. Thermische sokken en handschoenen gemaakt van Merino wol of fleece zijn uitstekende keuzes. Draag ook meerdere lagen kleding om warmte vast te houden.
 • Schaf sloffen aan met een goede zool (haflinger, giesswein).
 • Vingerloze handschoenen houden je handen vast en wonderlijk genoeg blijven je vingers dan ook warm(er).
 • Draag een muts. Veel warmte gaat via het hoofd verloren.
 • Als je gaat wandelen, zorg dan dat je de juiste schoenen aantrekt.

Gebruik elektriciteit

 • Gebruik een elektrische deken, oplaadbare deken of kussen, verwarmde huisjas of verwarmde sloffen.
 • Doe zoals de Spanjaarden. Dek de tafel met een dikke deken, zet daaronder een stoof. Hou je benen onder de deken en je hebt het lekker warm.

Verwen jezelf

 • Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de bloedcirculatie, wat kan helpen om je handen en voeten warm te houden. Zelfs eenvoudige oefeningen zoals wandelen, stretchen of yoga kunnen helpen.
 • Een warm voetbad kan helpen om de bloedcirculatie in je voeten te verbeteren en ze op te warmen. Voeg wat epsomzout toe aan het water om spieren te ontspannen en de doorbloeding te bevorderen. Doe er wat essentiële olie in voor een lekkere geur. Het is niet alleen fijn en warm op dat moment maar heel goed voor de ontspanning en doorbloeding van je spieren.
 • Regelmatige massage van je handen en voeten kan de bloedcirculatie verbeteren en helpen om ze warmer te houden. Als je je partner vraagt om je te masseren is dat ook nog eens een fijn moment.
 • Gebruik bij de massage een produkt met gember of andere warmtegevende balsems zoals Gehwol of tijgerbalsem.
 • Verwarm een kruikje en hou die bij je voeten, of op je buik.
 • Consumptie van warme dranken en voedsel kan je lichaamstemperatuur verhogen en helpen om je handen en voeten warmer te maken. Denk aan soepen, thee, koffie en andere warme dranken.

Meer tips

Bewegen helpt, ook  als je stilzit. Krul je tenen op en probeer ze individueel te bewegen. Maak van je handen een vuist en strek daara je vingers.  Maak circels met je polsen.

Tenslotte wil ik deze bijzondere tip je niet onthouden. Deze kreeg ik middels een mevrouw op Facebook.

Knip uit bijvoorbeeld incontinentie onderleggers twee vormen van de omtrek van je voeten. Vet deze licht in met olijfolie. Besprenkel deze met cayennepeper. Onder je voeten fixeren met een paar oude sokken. Paar uur laten zitten of mee slapen. Herhaal dit een tijdje met regelmaat. Het verbetert de doorbloeding.

 

Heb jij nog een gouden tip? Ik hoor het graag. Laat een reactie achter onder het blog, stuur een mail of vindt ons op Instagram.

 

 

 

Fit en Gezond

Zilveren Zusters

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF VOOR DE LAATSTE LIFESTYLE TIPS & TRUCTS.

Op de hoogte blijven?

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Pin It on Pinterest

Share This