Quiche prei en ricotta

Quiche met Ricotta en sjalotten

Zilveren Zusters
Heerlijke quiche afgemaakt met honing en sesamzaadjes
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Porties 6 stukken

Benodigdheden

  • springvorm
  • houten plank
  • scherp mes
  • hapjespan
  • houten lepel
  • oven
  • 2 kommen
  • pan
  • bakpapier
  • noodvulling
  • kwastje

Ingrediënten
  

  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 3 sjalotten fijngesneden
  • 6 - 8 takjes citroen thijm
  • 1.5 theelepel balsamico
  • 2 theelepels keukenzout
  • 180 gram krielaardappelen
  • 100 gram Ricotta
  • 1 steel prei in ringetjes gesneden
  • 450 gram bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 2 eetlepels honing
  • zout en peper
  • nootmuskaat

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 ℃.
  • Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Leg daar de bladerdeeg op en maak een opstaande rand van ongeveer 3 cm. Hou een strook van ongeveer 4 cm over om later de bovenkant later mee te bedekken. Leg de strook zo lang in de koelkast.
  • Bedek de bladerdeeg met noodvulling. Zet de vorm met de vulling tien minuten in de voorverwarmde oven om voor te bakken.
  • Haal de springvorm uit de oven en verwijder de noodvulling.
  • Doe de aardappelen in een pan, bedek ze met water en voeg zout toe. Laat 15 tot 20 minuten koken.
  • Als de aardappelen gaar zijn, giet ze af en zet ze aan de kant om wat af te koelen.
  • Als de aardappelen afgekoeld zijn, snij ze in stukken van ongeveer een halve centimeter breed.
  • Verwarm ondertussen 2 eetlepels olie in een pan op een matig vuurtje. Voeg de fijngesneden sjalotten toe met een beetje zout en laat ze in 15 tot 20 minuten karamelliseren. Blijf regelmatig roeren met een houten lepel.
  • Doe de sjalotjes in een kom, met de blaadjes van 4 takjes citroenthijm, balsamico en 1/2 theelepel zout. Roer het mengsel goed door elkaar.
  • Doe de Ricotta, de prei en de aardappelen in een kom. Breng op smaak wat peper en zout.
  • Bedek de voorgebakken bladerdeeg met het sjalottenmengsel. Leg daar bovenop het aardappel/kaas/preimengsel.
  • Haal de strook bladerdeeg uit de koelkast. Snij hier 4 smalle reepjes van en leg deze boven op de quiche.
  • Breng met een kwastje zoveel mogelijk van de losgeklopte ei op het bladerdeeg, verdeel de rest over de quiche.
  • Verdeel de sesamzaadjes over de quiche.
  • Laat de quiche nog 20 tot dertig minuten bakken.
  • Als de quiche klaar is, laat deze een beetje afkoelen. Verdeel dan de honing en de rest van de thijm over de quiche.
Trefwoord citroenthijm, honing, krielaardappelen, oven, prei, quiche, ricotta, sjalot

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je dan op onze nieuwsbrief

Pin It on Pinterest

Share This